Nomineret til Arkitekturprisen 2019

Studielandsbyen

Tak for din stemme Du har afgivet stemme
Opførselsår 2017
Adresse Damagervej 6-10 8260 Viby J, Aarhus
Arkitekt lenschow & pihlmann
Bygherre Studielandsbyen ApS
Ingeniør LB Consult
Entreprenør Jytas & Lund Byggefirma

Beskrivelse

Studielandsbyen er en transformation og addition til ’Søgaard’, en firelænget bindingsværksgård fra 1700-tallet. Projektets nye bebyggelse består af bygningslænger der fortolker den eksisterende gårdtypologi, og lægger sig rundt om gården hvor det skaber et intimt og socialt netværk af gader og pladser. Hver bolig har en åben facade, der henvender sig mod det omkringliggende landskab, samt en mere lukket facade mod landsbyens fælles byrum. Projektet består af 56 nye lejligheder, både dele- og enkeltlejligheder til studerende, fællesfaciliteter samt et stort fællesrum i gårdens gamle lade.

Landsbyen huser i dag ca. 60 universitetsstuderende og består foruden Søgaards oprindelige firlængede gårdstruktur, af nye omgivende bygninger med tilhørende udendørs arealer. De nye bygninger og den gamle gård skaber en lille landsby inspireret af traditionelle danske vejklyngelandsbyer hvor intime gader og pladser opstår i mødet mellem gårdene, i dette tilfælde mellem nyt og gammelt.

Projektet er en transformation af både beboere, arkitektur og kontekst, hvor stedet, såvel som huset, har gennemgået en gradvis omdannelse. Søgaard fungerede engang som gård med kvægbrug og er senere blevet opslugt af nabobyen Aarhus, hvilket har efterladt Søgaard som en lille oase af landlige idyl beliggende mellem byens hovedveje og indkøbscentre.

Søgaard er ligesom resten af ​​de danske bindingsværksgårde præget af robusthed i både ​​konstruktion og selve materialerne den er bygget af. Det bærende koncept for både renoveringen og opførelsen af de nye bygninger baserer sig på gårdens iboende kvaliteter, hvor alle tekniske udfordringer er løst med rationelle og enkle principper.

Der er etableret pandepladetage er i aluzinc på den gamle lade og staldbygning, samt på alle de nye længer, tagbeklædningen binder således nyt og gammelt sammen via ét fælles materiale der samtidig referer til de traditionelle gårdtage fra 1900 tallet hvor de stråtaget ofte måtte vige for mere moderne tagløsninger.

Studielandsbyen blander således det gamle med det nye, det landlige med det urbane samt det progressive med det nostalgiske for at fremhæve områdets mangfoldighed og tilpasse Søgaard til en ny kontekst i en moderne tid.

Denne side bruger cookies

OK Læs mere