Nomineret til Arkitekturprisen 2019

Stauning Whisky

Tak for din stemme Du har afgivet stemme
Opførselsår 2018
Adresse Stauningvej 38 6900 Skjern
Arkitekt LOOP Architects A/S
Bygherre Stauning Whisky
Ingeniør MidtConsult / ÅF + CX1
Entreprenør Hansen & Larsen

Beskrivelse

STEDET
Det vestjyske landskab, hvori Stauning Whiskys nye destilleri er placeret, er præget af typiske landbrugsbygninger midt i en særegen natur. Det flade landskab, den høje himmel og de omkringliggende marker giver det nye destilleri, muligheden for at træde tydeligt frem med sin volumen og arkitektur.
Vinden og vejret kan være en særlig udfordring på disse kanter af landet, og forholdene gør beliggenheden både særlig og interessant. Stauning Whiskys nye destilleri balancerer fint imellem værende et formidlings- og produktionsbyggeri og et egnsudviklingsprojekt.

ARKITEKTUREN OG MATERIALITETEN
Tilgangen til byggeriet, har ligesom produktionen af whiskyen, været gennemsyret af en helhedstænkning og frem for alt en stræben efter bæredygtige, energioptimerende og lokale løsninger.
I sin enkelthed skal byggeriet matche whiskyens høje kvalitet – og understørre produktets historie og fortælling.

Udformningen af bygningerne er blevet til igennem et ønske om en dynamisk bygningskrop, således at de forskellige bygningsdele tilpasser sig den funktion, som de hver især indeholder. Imellem tagfladerne og tagrygningerne i stål, opstår en varieret rytme af gavle, der både i motiv og materialitet trækker referencer tilbage til de velkendte længehuse og landbrugsbygninger.

Det blæser kraftigt, og regner ofte i Stauning, og det hårde klima stiller høje krav til arkitektur og materialer. Solide Colorcoat HPS200, mat-sort RAL 9004, stålplader fra Tata Steel udgør både vægge og tag på byggeriet. De vejrbestandige sider er isoleret med TRIMO mineraluldspaneler også fra Tata Steel, der i tillæg til sin isolerende egenskab er brandsikker – et krav der er afgørende i faciliteter til produktion af whisky. Stålpladens enkelthed og fleksibilitet har gjort det muligt at integrere nye og innovative løsninger, der får funktionalitet og det æstetiske udtryk til at gå op i en højere enhed. I destilleriets hovedrum, med 24 smukke kobberkedler, er tyndplade brugt som lofts og vægbeklædning, da den opfylder krav til rengøring, brand og miljø.

Hele byggeriet er udformet med afsæt i fortællingen om tilblivelsen af whisky. Formidlingen foregår inde i produktionen, uden nogensinde at gå på kompromis med funktionalitet, sikkerhed og kvalitet. Indefra, såvel som udefra, bidrager bygningens materialer til fortællingen, hvor de forfinede detaljer i træ står i tæt samspil med den rå beton og den elegante, markante stålplade.

Denne side bruger cookies

OK Læs mere