Nomineret til Arkitekturprisen 2019

House of the Arts

Tak for din stemme Du har afgivet stemme
Opførselsår 2018
Adresse Kildegården 7 4000 Roskilde
Arkitekt Svendborg Architects
Bygherre Roskilde Kommune
Ingeniør Regnestuen, Spangenberg & Madsen
Entreprenør EH & Søn

Beskrivelse

Kunstens Hus og pladsen ved Kildegården er taget i brug og blev indviet i begyndelsen af september 2018. Ved indvielsen var der taler af blandt andre Roskilde Kommunes borgmester Joy Mogensen og direktør fra Lokale og Anlægsfonden Esben Danielsen.

Svendborg Architects vandt i 2016 den indbudte konkurrence om at lave en ny helhedsplan for Kildegården samt at tegne det ny Kunstens Hus i samarbejde med BOGL, Regnestuen og Spangenberg & Madsen. Realiseringen er udført i tæt samarbejde og dialog med Roskilde Kommune som bygherre og EH & Søn som hovedentreprenør. Projektet er støttet af Lokale- og Anlægsfonden.

Centralt på pladsen finder man Kunstens Hus. Udefra er huset udført med spejlende aluminiumsplader i en rødlig nuance og med hvide vinduesrammer, der spejler de omkringliggende rødstensbygninger – uden at imitere dem. Huset er kvadratisk i planen og fremstår således uden bagside. Men huset er samtidig ikke uden retning. Det stræber opad mod himlen ved i ét punkt at løfte sig over syv meter op mod himlen. Ambitionen er at få huset til at være der – og være sit eget – uden at dominere og overdøve sin historiske kontekst.

De anodiserede aluminiumsplader reflekterer sin nærkontekst og skaber en særlig æstetik mellem det nye og det gamle. Bevægelserne omkring huset spejles i udviskede, levende silhuetter og farvenuancer, og husets 5 facader inkl. tagfladen skifter konstant karakter over dagen, sæsonerne og året.

Det er netop denne nænsomme, følsomme æstetik, tektonik og poesi, som Kunstens Hus repræsenterer og som var tiltænkt - der i samspil med de omgivende eksisterende bygninger i primært rød tegl står som en klar ny median i det gamle kaserneområde i Roskilde.

Pladernes tektonik

Denne side bruger cookies

OK Læs mere